Nederlands

Persbericht 2

Klik hier voor het origineel artikel 2

Iconen maken: een passie

In het kunstambachtendorp Maredret maakten wij zelfs kennis met een geboren Oostendenaar. André Beniest (65) demonstreert er hoe hij prachtige iconen maakt, toch wel uniek.

André Beniest maakt ons duidelijk dat je niet spreekt van een 'icoonschilder' maar van een iconograaf of 'icoonschrijver'. Hij werkt daarbij met behulp van een loep. Voor de gepensioneerde ingenieur is het een ware passie geworden.

Hij is gespecialiseerd in Byzantijns-Russische iconen en volgde diverse op- leidingen, onder meer bij Marc Dufour in Zevenkerken. Hij gebruikt enkel natuurlijke materialen. Werk van hem is o.a. te zien in de Sint-Antoniuskerk in Heist.

Hij kopieert niet alleen klassieke afbeeldingen, maar ontwerpt ook zelf nieuwe iconen. "Dat mag, als je maar de Bijbel respecteert", zegt hij. Een icoon toont ook meer dan het oog op het eerste gezicht ziet. Er is veel meer symboliek in verborgen en daarover geeft de kunstenaar graag toelichting.

André Beniest komt uit een Oostendse vissersfamilie. Als kind verhuisde hij met zijn ouders naar Antwerpen waar zijn vader loods werd. Zijn schoonouders hadden een band met de abdij van Maredret en een tijd geleden is hij er zelf gaan wonen. Ideaal, nu Maredret aan het evolueren is naar een echt kunst- ambachtendorp. (NOM)

 

 

 

"De icoon geeft de Bijbel weer in beeld. Het is een venster en een band met de Hemel.

Het geeft ons rust, sterkte en vertrouwen.

Het is een getuigenis van ons geloof en wijst ons op onze verantwoordelijkheid ."

Iconograaf André Beniest